Pardubický kraj se zabývá ochranou studentů

Projekt Stop násilí na školách.
(30.1.2019)

Pardubický kraj – V polovině ledna se sešli zástupci odboru školství krajského úřadu se zástupci čtyř škol, ve kterých se uskuteční projekt Stop násilí na školách. Ten má za úkol zlepšit informovanost studentů a žáků v případě útoku na školské zařízení. Pro Pardubický kraj jej zajišťuje Česká asociace Okinawského karate a kobuda, jejíž zástupci byli setkání přítomni.

„Vybrali jsme z každého okresu jednu školu. Jednou z nich byla například i zdravotnická škola z Ústí nad Orlicí. Důvodem byl i fakt, že zdravotníci se ve svém zaměstnání stávají terčem útoků,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za oblast školství.

Na setkání se zástupci škol dozvěděli, proč byly právě jejich školy vybrány. Se zájmem si vyslechli podrobnosti k projektu a byli potěšeni zájmem Pardubického kraje o bezpečnostní problematiku. „Naše škola byla tímto oslovením velmi potěšena, neboť věnujeme bezpečnosti našich žáků velkou pozornost. Sami jsme již pořádali podobnou jednorázovou akci, na kterou bychom tímto projektem navázali. Zástupce Asociace na mě působili profesionálním dojmem. Věřím, že celá akce proběhne ke spokojenosti všech a že bude pokračovat i v budoucnu,“ sdělila Klára Jelínková, ředitelka Gymnázia Josefa Ressela

„Cílem projektu je naučit se vnímání okolí. Praktický nácvik východisek z nebezpečných situací v návaznosti na dění ve světě. Komunikace na téma prevence kriminality nebo vytvoření týmového ducha studentů a jejich posílení psychické odolnosti. V rámci projektu se studenti seznámí i s praktickými prvky sebeobrany,“ vysvětlil Martin Kiss, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje.

Pardubický kraj se bezpečností na školách zabývá dlouhodobě. V roce 2018 byly za podpory ministerstva vnitra uspořádány na školách v Pardubickém kraji semináře k ochraně měkkých cílů – konkrétně pedagogů.

„Rádi bychom zvýšili povědomí středoškoláků o nebezpečích, která život přináší. Chystáme proto i další formy proškolování, např. ve spolupráci s Policií České republiky,“ dodal Bohumil Bernášek.

Pilotní projekt na školách v Pardubickém kraji bude realizován od února po dobu deseti měsíců. Účastní se ho žáci následujících škol: Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí, Gymnázium Josefa Ressela v Chrudimi, Střední průmyslová škola stavební Pardubice, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Poličce.

Pardubický kraj do projektu investoval částku 200 tisíc korun.