Turistická informační centra se připravují na zimní sezónu a příští rok

(31.10.2018)

Pardubice – Setkání turistických a informačních center z Pardubického a Královéhradeckého kraje hostil letos Pardubický kraj v pivovaru Pernštejn. Před vypuknutím zimní sezóny pracovníci marketinku cestovního ruchu ve východních Čechách ladili noty na zimu i příští rok.

„Velmi si vážíme si práce zaměstnanců turistických a informačních center. To jsou ti styční důstojníci, na které se turisté v jednotlivých místech obracejí a mohou svým přístupem velmi ovlivnit jejich spokojenost a dobrý dojem z návštěvy kraje. Proto také Pardubický kraj podporuje turistická a informační centra dotačním programem, kde rozdělujeme přibližně 1,5 milionu korun. S podobnou částkou počítáme i příští rok,“ řekl v úvodu radní pro cestovních ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný.

Vycházejí 20. Turistické noviny

Destinační společnost Východní Čechy vydává v tomto období už 20. Turistické noviny. Zimní číslo opět pokračuje v nabídce Pardubického i Královéhradeckého kraje, jak se to osvědčilo i v uplynulých letech. „Společně pracujeme také na kongresové turistice, na službách pro vyhledávání filmových lokací a na česko-polském projektu Společné dědictví,“ uvedla ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková. Oba kraje se také chystají na společnou prezentaci na veletrzích. „Tématem příštího roku je cykloturistika a aktivní dovolená a tomu bude odpovídat i náš připravovaný stánek,“ dodala Horáková.

Hřebenovka zprovoznila první rozhlednu z jedenácti

Zubaté červeno-modré logo Hřebenovky se postupně objeví na všech turistických rozcestnících na trase Ještěd – Sněžka – Praděd. Kromě proznačení trasy po hraničních vrcholcích se počítá i s odbočujícími okruhy v Čechách a v Polsku a další turistickou infrastrukturou. „Celkem na trasách vyroste 11 rozhleden, většinou na místech, kde už dříve stávaly. První už byla na polské straně zprovozněna před pár dny. Na české straně to bude na Velké Deštné, v Olešnici a ve Vysoké Srbské. Na Novém Hrádku vznikne rozhledna na tubusu pro větrnou elektrárnu a v bývalé strojovně bude umístěno turistické a informační středisko. V Neratově bude postaveno turistické informační centrum a most pro pěší, který obec propojí na polskou část Hřebenovky,“ informoval Jaroslav Štefek z Euroregionu Glacensis.

Cyklopecky se rozšíří na oba kraje

Jednou z novinek pro příští rok je rozšíření turistické soutěže Cyklopecky na oba kraje ve východních Čechách. „Za uplynulé roky jsme v létě vystřídali různá témata zajímavá pro turisty. Od té doby ale vzniklo mnoho dalších soutěží, které se orientují zejména na památky. My jsme se ujistili o tom, že o cyklistiku je v našem regionu velký zájem a jsou tu pro ni i dobré podmínky. V roce 2019 bude naše Vandrovní knížka obohacena o nabídku obou krajů a věřím, že to turisté uvítají,“ prohlásil radní Pardubického kraje René Živný.