Poříčí pečuje o zeleň nejlépe v celé Evropě

(24.9.2018)

Tullamore - Prestižní evropská soutěž Entente Florale zná pro letošní rok svého vítěze. V irském městě Tullamore si zlatou medaili za péči o veřejné prostranství a zeleň odneslo Poříčí u Litomyšle. Ve finálovém klání zápolilo celkem 12 obcí z celé Evropy. Společně s obcí reprezentovali Českou republiku v Irsku také zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým, členové Senátu Parlamentu ČR a velvyslanec ČR v Irsku Petr Kynštetr.

„Už jen samotný postup do finále a zisk Zelené stuhy ČR je pro Poříčí a celý náš kraj velkým úspěchem. Zisk zlaté medaile je však naprosto výjimečnou událostí pro celou Českou republiku. Věřím, že i to bude motivací pro další obce z našeho kraje, aby v příštím roce podaly přihlášku do krajské vesnice roku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Samotná obec je velmi zelená a mám velkou radost, že o ni pečuje velmi svědomitě. Vzhledem k tomu, že po našem kraji a celé zemi jezdím poměrně hodně, tak vidím, že ne každý dokáže o zeleň pečovat,“ řekl hejtman Netolický

Ten také ještě před samotným finálovým večerem vyznamenal celou obec Medailí hejtmana Pardubického kraje. Poříčí se tak stalo první obcí, která je držitelem tohoto vysokého krajského vyznamenání. Pardubický kraj zároveň účast a prezentaci Poříčí v Irsku podpořil i finančně. „Jedná se skutečně o prestižní celoevropskou akci, která je zaměřena na úpravu veřejného prostranství a zeleně. Vzhledem k prestiži jsme podpořili Poříčí částkou 200 tisíc korun, která je vynaložena nejen na samotnou účast v Irsku, ale také náklady spojené s prezentací a organizací příprav. Kromě finanční podpory jsme se za reprezentaci nejen našeho kraje, ale i celé České republiky rozhodl obci udělit medaili hejtman kraje. Jedná se o ocenění práce celého kolektivu, a to nejen vedení obce, ale skutečně všech, kteří měli tu odvahu přihlásit se do krajské Vesnice roku a upravit obec pro své občany,“ doplnil hejtman Netolický.

Krajská delegace se v rámci slavnostního dne, jehož součástí byla kromě slavnostního vyhlášení výsledků soutěže také prezentace jednotlivých finálových obcí, setkala s představiteli samosprávy města Tullamore a okresu Offaly. Jednání byli přítomni také zástupci Senátu Parlamentu ČR Zdeňka Hamousová a Jan Horník společně s velvyslancem České republiky v Irsku Petrem Kynštetrem.

Entente Florale je mezinárodní zahradnická soutěž, která byla založena za účelem ocenění evropských měst a vesnic, které vynikají v zahradnických směrech. Ceny jsou udělovány jednou ročně turistickými radami a zahradnickými společnostmi v evropských zemích. Rozlišují se dvě kategorie: města (počet obyvatel 10 001 a více) a vesnice (počet obyvatel do 10 000).