O evropské prostředky se ucházejí i speciální školy z kraje

Ilustrační foto ZŠ a MŠ speciální
(28.8.2018)

Pardubice - Do integrovaného operačního programu přihlásí Pardubický kraj i dva projekty speciálních škol v Ústí nad Orlicí a v Pardubicích a také projekt na modernizaci zařízení speciálního školství v Moravské Třebové, Žamberku, Poličce a pedagogicko-psychologické poradny v Ústí nad Orlicí. Projekty schválili radní Pardubického kraje.

„Rádi bychom s těmito projekty uspěli a získali 85procentní dotaci z Evropské unie a pětiprocentní dotaci od státu. Celkem se jedná projekty za téměř 63 milionů korun,“ uvedla radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová.

„I v době takzvané inkluze mají speciální školy ve vzdělávací struktuře Pardubického kraje své pevné místo a my na ně nezapomínáme. Aby mohly plnit své úkoly na úrovni 21. století, potřebují k tomu vytvářet podmínky, a tomu napomohou i tyto projekty,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Speciální ZŠ, MŠ a praktická škola Ústí nad Orlicí

Tato škola plánuje půdní vestavbu ve stávajícím objektu. Vznikly by tak odborné učebny pro pracovní terapii, muzikoterapii, počítačová učebna a také multisenzoriální učebna pro žáky s autismem. Nové bude i zázemí pro učitele, bezbariérové WC a osobní automobil pro výjezdy za klienty.

Integrační centrum v Pardubicích

Speciální ZŠ, MŠ a praktická škola Pardubice chce postavit integrační centrum pro pracovní a pohybové rehabilitace. Třípodlažní objekt by navazoval na stávající budovu a obsahoval by prostory pro vzdělávání a praxi, tělocvičnu, dílnu, cvičný byt i místo pro drobné pěstování. Součástí projektu je i modernizace odborných učeben ve staré budově a pořízení nového vybavení učeben. Celý areál bude pak bezbariérový.

Modernizace infrastruktury

Tento projekt počítá s modernizací a rekonstrukcí speciálních škol a zařízení na Svitavsku a Orlickoústecku. V Moravské Třebové vznikne třeba z garáže tréninkový byt, bezbariérový vstup zajistí venkovní plošina a škola získá nový automobil. V Žamberku postaví také plošinu a rekonstruují odborné učebny. Automobily na cesty za klienty získají také Pedagogicko-psychologická poradna v Ústí nad Orlicí a Speciální pedagogické centrum v Poličce. Bezbariérový přístup v poradně zajistí nový výtah a učebny dostanou nové vybavení.