Kraj chce čelit nejen problémům se suchem a nedostatkem vody

Kraj chce čelit nejen problémům se suchem a nedostatkem vody. Zakládá specializovaný institut
(14.5.2018)

Rada Pardubického kraje na svém dnešním jednání doporučila krajským zastupitelům schválit založení Institutu environmentálních výzkumů a aplikací. Kraj tak reaguje na narůstající problémy se suchem a nedostatkem vody v krajině. Cílem institutu je především příprava opatření, která mají pomoci regionu se vypořádat s následky sucha a zabránit jejich rozšíření, ale také organizace různých seminářů, workshopů a zajišťování osvěty. Založení institutu bude projednávat zastupitelstvo na svém červnovém zasedání.

„Navazujeme na schválenou koncepci české vlády a chceme také v našem kraji vytvořit účinná opatření k minimalizaci dopadů sucha a nedostatku vody na životy a zdraví obyvatel, hospodářství, životní prostředí a na celkovou kvalitu života v našem kraji. Ten prozatím nepatří mezi nejohroženější, ale již nyní evidujeme oblasti v regionu Železných hor, který by mohly mít potenciálně problém. I proto chceme být připraveni a řešit tento problém včas,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V minulosti jsme se po velké povodni v roce 1997 a následně 2002 zaměřovali na protipovodňovou ochranu, která je podle mého názoru dnes velice dobrá a účinná. Nyní se setkáváme s problémem opačným, a tím je nedostatek vody v krajině,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Aby mohl Pardubický kraj účinně naplňovat svoji regionální strategii, rozhodl se založit specializovaný odborný institut, prostřednictvím kterého bude možné cestou dílčích projektů vypracovat i pro území regionu komplexní, dlouhodobou a ucelenou strategii, zaměřenou na snížení dopadů sucha na krajinu, lidské zdraví a životy, ale rovněž tak i na ochranu před povodněmi, které jsou dalším předpokládaným fenoménem možné klimatické změny. „Institut se na odborné úrovni bude zabývat regionální strategií adaptačních opatření, zahrnující potřebný stupeň poznání, na základě kterého by byly navrženy technické a ekonomické nástroje aplikovatelné na území našeho kraje, ze kterých by mohly vycházet i možné podněty pro legislativní změny a případně i návrhy na vytvoření potřebných programových dotací,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova Václav Kroutil s tím, že by spolek organizoval také různé semináře, workshopy a zajišťoval osvětu v této problematice.

Krajští radní rovněž navrhli obsazení prvních pozic ve správní radě. Těmi byli navrženi hejtman Martin Netolický, krajský zastupitel a senátor Petr Šilar, předseda zastupitelského klubu hnutí ANO 2011 Jan Procházka. Na funkci revizora ústavu je navržen předseda finančního výboru zastupitelstva Jan Foldyna.