Iniciativu na změnu zákona o střetu zájmů podpoříme, říká hejtman

Seminář Sdružení místních samospráv Pardubického kraje
(21.11.2017)

Pardubice - Na krajském úřadu se dnes uskutečnil seminář Sdružení místních samospráv Pardubického kraje, kterého se zúčastnit také hejtman Martin Netolický. Ten přítomné seznámil s postojem vedení kraje k problematice zákona o střetu zájmů, která byla hlavním bodem setkání.

Od 1. září nabyla účinnosti novela zákona, která mimo jiné přináší například povinnost veřejným funkcionářům letos podat čestné prohlášení dvakrát nebo změny v nahlížení do registru oznámení, který je nyní veřejně přístupný bez žádosti.

„V posledních dnech jsme diskutovali se zástupci mikroregionu Severo-Lanškrounsko na téma novely zákona o střetu zájmů. Pardubický kraj se chce jako celek připojit k iniciativě tohoto svazku, který vypracoval prohlášení, jehož součástí je žádost o změnu tohoto zákona,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Vnímám, že toto téma je aktuální a bude eskalovat. V tuto chvíli budeme podporovat aktivitu mikroregionu Severo-Lanškrounsko. V případě, že to k ničemu nepovede nebo nebude předložena jiná iniciativa, ať ze strany senátu, nebo jednotlivých poslanců, jsme jako kraj připraveni na únorovém zasedání zastupitelstva schválit a následně předložit zákonodárnou iniciativu sami,“ řekl hejtman.

„Budeme požadovat vynětí neuvolněných funkcionářů z kategorie tzv. veřejných funkcionářů a nahlížení veřejnosti na oznámení na žádost nikoli anonymní, ale takovou, která bude standardním způsobem podepsaná. Nesouhlasíme také s tím, aby nad rámec zákona existovala aplikace, kde je pouze „na kliknutí“ možné získat informace bez jednoznačné identifikace osoby, která to žádá,“ uvedl Martin Netolický a dodal: „Pokud se chceme takto postavit k samosprávám obecně, pak začínám mít jisté obavy o garantovanou nezávislost samospráv na státu.“

Údržba silnic i konference Venkov

Na setkání se hejtman vyjádřil také k tématu zimní údržby silnic. Tu nově od 1. listopadu nezajišťuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje, ale Ředitelství silnic a dálnic. „Včera byla na silnicích v našem kraji situace nejhorší v celé republice, což považuji za hazard se zdravím i majetkem. Je to způsobeno tím, že Ministerstvo dopravy zatím nebylo schopno vysoutěžit dodavatele údržby. Působí zde tedy dva dodavatelé, a to pouze na rok, což pro ně není příliš motivující například k pořízení techniky,“ řekl hejtman.

Mezi další témata krajského semináře patřily třeba také závěry Národní konference Venkov, která se uskutečnila na začátku listopadu, nebo aktuální činnost Sdružení místních samospráv České republiky.