Město a kraj řešily letiště i autobusový terminál

(14.11.2017)

Pardubice - V krajském městě se potkává krajský majetek s městským, ať už to je v dopravě, kultuře nebo zdravotnictví a školství. Právě proto je dobré záměry a projekty kraje a města synchronizovat a vzájemně posilovat ve prospěch občanů. K tomu směřují také pravidelná pracovní setkání obou rad. Na tom dnešním našli radní shodu nad řadou významných témat včetně například dokončení nového terminálu pardubického letiště.

Hostitelem bylo tentokrát město Pardubice, které je administrátorem Integrované teritoriální investice v Hradecko-pardubické aglomeraci. „Dotační platforma ITI je obrovskou příležitostí, jak realizovat projekty, na které by město ani kraj coby samostatní investoři neměly finanční krytí. Potěšující je, že vidíme shodu v projektech. Díky tomu máme šanci vyčerpat maximum alokovaných peněz,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát, který pravidelná pracovní setkání obou rad považuje za přínosná a inspirativní.

Dalšími tématy byly projekty v oblasti kultury, nadjezd na Kyjevské ulici a prodej areálu bývalé Tesly, vznik Nadačního fondu pro rozvoj Nemocnice Pardubice, příprava podnikatelského inkubátoru nebo plánovaný terminál B pro autobusovou dopravu.

„Vzhledem k tomu, že terminál bude využíván především pro regionální dopravu, jsme se už v minulosti přihlásili k tomu, že se na jeho financování budeme podílet. Zatím nebylo jasné, kdy dojde k jeho výstavbě, po dnešním jednání budeme počítat s uvolněním prostředků v rozpočtu na rok 2019,“ potvrdil hejtman Martin Netolický.

K závěru se blíží také výstavba nového letištního terminálu, od 19. listopadu začne přejímání jednotlivých částí stavby a ještě před vánočními svátky by mohl Úřad pro civilní letectví povolit zkušební provoz. „Prezentace stavu výstavby terminálu nás utvrdila, že se všechny předpokládané termíny dodrží a že nový terminál by měl začít odbavovat cestující začátkem nového roku. U staveb tohoto rozsahu bývají také běžné i vícenáklady. Ty jsou v tuto chvíli vyčísleny na zhruba deset milionů korun. Nesouvisejí však s chybou nebo opomenutím v původním projektu. Jsou způsobeny zcela objektivními důvody nebo třeba i změnou legislativy, které se projekt musel přizpůsobit,“ komentoval výstavbu nového letištního terminálu primátor Martin Charvát.

„Pardubický kraj v příštím roce vyrovná svůj podíl ve společnosti částkou 27,4 milionu korun a připraveny máme také necelé tři miliony na vzniklé vícenáklady,“ konstatoval hejtman Martin Netolický.