Pardubický kraj zvažuje nasazení nízkokapacitních autobusů

(23.8.2017)

Pardubice - Malá vytíženost některých autobusových spojů vede zástupce Pardubického kraje k myšlence zavést na některých linkách autobusy s menší kapacitou cestujících. Pořizovací cena a provoz těchto autobusů je zároveň levnější než v případě klasických linkových autobusů. Hejtman Martin Netolický se proto společně s náměstkem hejtmana Michalem Kortyšem seznámil s technikou jednoho z výrobců, který tento typ mikrobusů dodává jak v rámci České republiky, tak zahraničí.

„Nechceme nadále vozit vzduch v autobusech, které nikdo nevyužívá, nebo jsou využívány jen minimálně. Zároveň chceme snížit provozní náklady na jeden kilometr. V těchto případech bychom dosáhli úsporu až osm litrů na sto kilometrů, což jsou v celkovém objemu výrazné úspory. Bohužel až nyní po více jak pěti letech po zpackané optimalizaci dopravy můžeme uvažovat o výměně vozidel,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Do konce roku 2018 musíme vysoutěžit nové dopravce pro další období. Kraj jako zákazník si může nadefinovat parametry vozidel v rámci soutěže, které musí uchazeč o tuto veřejnou zakázku splnit. V žádném případě se nejedená o diskriminaci některého výrobce autobusů,“ řekl hejtman. „Podle našich prvotních odhadů lze za jistých okolností nasadit nízkokapacitní vozidla až na 35 procent všech linek. Díky tomu budeme schopni udržet provozní náklady na rozumné výši a nesnížit objem objednaných kilometrů, přestože dochází k velkému zvyšování mezd řidičů autobusů v posledních letech,“ dodal hejtman Netolický.

Kraj nyní začne specifikovat linky, na kterých by bylo možné v budoucnu mikrobusy nasadit. „Především by se mělo jednat o linky v brzkých ranních hodinách nebo v periferních oblastech, kde není nezbytně nutné, aby byl nasazován klasický autobus. Nepřipustíme však, aby se stalo, že autobus nebude stačit potřebám cestujících, a proto musí být analýza velmi přesná. Budeme požadovat, aby vozidla byla vybavena klimatizací, samostatným topením, dostatečnou tepelnou izolací, Wifi a IT technologií pro komunikaci s řídícím centrem. Místo pro kočárek a invalidu je samozřejmostí. Cestující tak dostane komfort pro příjemné cestování do školy či za prací,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.