Projekt Innogrow pomáhá růstu podnikání ve venkovských oblastech

Kampus ve městě Lecco, Polytechnická Univerzita Milano
(15.3.2017)

Lecco/Itálie – Za účasti klíčových aktérů projektu INNOGROW proběhl na Milánské Polytechnické univerzitě v kampusu ve městě Lecco mezinárodní seminář na téma Inovační centra. Obsahem semináře bylo především předání znalostí, zkušeností a nápadů od inovačního lídra projektu Nadace pro životní prostředí v Lombardii. V prezentacích inovačních firem, organizací zaměřených na podporu inovací a technologických parků zazněly podněty a příspěvky, jak zavádět inovace a podporovat přijímání inovací u malých a středních podniků či i u aktérů veřejné správy.

Semináře se kromě týmu projektu účastnili dva klíčoví aktéři projektu – stakeholdeři – a to Václav Kroutil, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov, a Jan Kroupa ze společnosti Proxim. „Bylo pro mne velmi přínosné vidět, kolik institucí je zapojených do inovačního prostředí v Lombardii, jak firmy inovují ve své oblasti podnikání a nápady se nebojí sdílet a prezentovat na workshopech,“ řekl radní Kroutil. Klíčoví aktéři projektu se budou podílet na vzniku akčního plánu, který bude ovlivňovat přijímání inovativních postupů a projektů v Pardubickém kraji.

Projekt INNOGROW je zaměřen na podporu podnikání ve venkovských oblastech, kdy prostřednictvím zavádění inovativních postupů, nových obchodních modelů a přístupů k modernizaci dojde ke zlepšení konkurenceschopnosti a růstu malých a středních podniků ze sektorů zemědělství, lesnictví, agroturistiky, energií a zdrojů, výroby potravin nebo nápojů.

Projekt je na území kraje od dubna 2016 realizován prostřednictvím Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje v rámci mezinárodního konsorcia 9 organizací z 8 zemí, konkrétně z Itálie, Bulharska, Velká Británie, Řecka, Lotyšska, Slovinska, Maďarska a ČR. Projekt je z 85 procent spolufinancován z prostředků EU v rámci Programu Interreg Europe.