Aktuality

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle M. D. Rettigové

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle M. D. Rettigové
(19.5.2017)

Litomyšl – Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.

 

Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. „Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě,“ prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené „knedlíky“ se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. „Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatného hlavního jídla, ať sladké nebo slané,“ dodává Jan Pikna.

 

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Novinkou je večerní irský hodokvas, který bude ve velkém stylu,“ prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

 

Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává…

Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 15. do 19. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Zájemci o účast v Gurmánské pouti navštíví restauraci, objednají si jídlo z menu dle M. D. Rettigové. Následně okomentují svůj gurmánský zážitek, případně přidají foto pokrmu na FB stránky slavností www.facebook.com/Gastroslavnosti. Po každém dni bude vylosován jeden hodnotitel, který od pořadatele dostane dárek (po ukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko...).

 

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

 

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku SVÍČKOVÁ OPEN

Jste si jisti, že vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří vaše maminka, neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 20. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který váš názor definitivně potvrdí.

 

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 21. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do infostánku na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první tři místa v každé kategorii.

 

Program:

 

2. 5. – 19. 5.

Knedlíkovaná v Rettigovce

...aneb děti ze Zámecké školy soutěží s obrázky M. D. Rettigové, vyhlášení vítěze v sobotu 20. 5. na Smetanově náměstí

 

15. 5. – 19. 5.

Gurmánská pouť

Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku.

 

15. 5. – 19. 5.

Rettigová znovu ve škole

Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá cenu pro celou rodinu.

 

Středa 17. 5.

 

17.00 • Hospůdka na Sklípku

Knedlíci od Karpat po Tyrolsko

Posezení s třemi odlišnými knedlíky na jednom talíři.

Rezervace na tel. 606 021 222

 

17.00 • Restaurace a minipivovar Veselka

Borůvky a knedlíky, to bude velký

rezervace na tel. 464 601 710

 

17.00 • Rettigovka

Udělej si svůj (bezlepkový) dalamánek

Cena kurzu 200 Kč, rezervujte si místo na tel. 775 534 977 nebo e-mailem komunike2@email.cz do 12. 5.

 

Čtvrtek 18. 5.

 

17.00 • Restaurace a minipivovar Veselka

Plněné knedlíky pro velké jedlíky

rezervace na tel. 464 601 710

 

19.00 • Smetanův dům

Česká kuchařka

Divadelní představení o životě M. D. Rettigové, Městské divadlo Kladno, v hlavní roli Ivan Vodochodský.

 

Sobota 20. 5.

 

10.00 – 15.00 • Toulovcovo náměstí

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše

„O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)

 

10.00 – 17.00 • Zámecké infocentrum

Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”

Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček

 

10.30 – 11.00 • Městský hřbitov

Hold M. D. Rettigové

Poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové, vystoupení

Sboru paní a dívek, průvod na Smetanovo náměstí

 

11.00 – 12.00 • Smetanovo náměstí

TOBOGAN

Živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky

ze slavností. Můžete se těšit na Ditu P. a další hosty.

 

12.00 – 18.00

GASTROFESTIVAL

NA SMETANOVĚ NÁMĚSTÍ

• SVÍČKOVÁ OPEN – již tradiční soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry

• Kuchařské klání dvoučlenných týmů odborných škol

• Ochutnávky pokrmů, připravených vybranými restauracemi

• Prezentace výrobků odborných škol z Čech, Francie, Polska a Itálie

• Prezentace partnerských měst – Salaš U Franka Levoča, Gourmet Team Japonsko, Roden

• Prodej místních produktů a regionálních potravin

Program na pódiu – moderuje Aleš Cibulka

Knedlíky a šmorny jako hlavní téma povídání zajímavých hostů, kuchařských prezentací a zábavných soutěží

S vařečkou v ruce se představí: členové národního týmu AKC ČR Norbert Hojda a Petr Vlásek, Petr Kosiner – šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička, Lukáš Ende, Jan Škeřík – barista roku 2017, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová a další

 

Dětský program:

 

• Školička vaření

• Zdobení Pardubických perníků

 

19.00 – 22.00 • Smetanovo náměstí

Irský hodokvas

Nejen tradiční irské pokrmy a nápoje (čepovaný Guinness a whisky), ale také typická hudba a tanec doprovodí večerní posezení příznivců smaragdového ostrova.

 

Neděle 21. 5.

 

11.00 – 15.00 (výdej pokrmů 12.00 – 13.30)

Sousedská husička na Smetanově náměstí

Přátelské posezení se servírovaným obědem pod širým nebem, pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků, hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek. Poukaz je třeba zakoupit do 16. května v litomyšlském infocentru nebo na www.gastroslavnosti.cz.

 

11.00 – 14.00 (příjem soutěžních bábovek 11.00 – 12.00)

Soutěž o nejlepší domácí bábovku

 

13.00 – 16.00 • Zámecké infocentrum

Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”

Kontakty

KRAJSKÝ ÚŘAD PARDUBICKÉHO KRAJE
Komenského náměstí 125
532 11 Pardubice
tel: 466 026 111
fax: 466 611 220
posta@pardubickykraj.cz
ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA PARDUBICKÉHO KRAJE
Průmyslová 450, 530 03 Pardubice
tel: 466 034 107
fax: 466 034 109
www.zzspak.cz
zzspak@zzspak.cz
 
KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE PARDUBICKÉHO KRAJE
Na Spravedlnosti 2516, 530 48 Pardubice
tel: 974 561 111
fax: 974561 228
http://www.policie.cz/krajske-reditelstvi-policie-pdk.aspx
krp.pu@mvcr.cz
 
HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR PARDUBICKÉHO KRAJE
Teplého 1526, 530 02 Pardubice
tel: 950 570 111
fax: 950 570 108
www.hzspa.cz
epodatelna@pak.izscr.cz
SPRÁVA A ÚDRŽBA SILNIC PARDUBICKÉHO KRAJE
Doubravice 98, 533 53 Pardubice
tel: 466 052 711
fax: 466 052 734
www.suspk.cz
info@suspk.cz

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE

PARDUBICKÉHO KRAJE
Mezi Mosty 1793, 530 03 Pardubice
tel: 466 052 338
fax: 466 052 347
www.khspce.cz
sekretariat@khspce.cz

KRAJSKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA PRO PARDUBICKÝ KRAJ
Husova 1747, 530 03 Pardubice
tel: 466 768 670
fax: 466 263 101
www.svscr.cz
kvse@svscr.cz
CELNÍ ÚŘAD PRO PARDUBICKÝ KRAJ
Palackého 2659, 530 02 Pardubice
tel: 466 797 303
fax: 466 797 320
www.celnisprava.cz
podatelna590000@cs.mfcr.cz
(C) 2011. Krajský úřad Pardubického kraje design Purpure.
Implementation CMS by CZI.